Člen medzinárodnej skupiny
Recepty
Rizoto z hokkaido tekvice so slaninkou
Potrebujeme:
- 1 ks veľká šalotka alebo cibuľa, najemno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, najemno nasekaný
- 150 g údenej slaniny, nakrájaná na malé štvorčeky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 dcl suché biele víno
- 500 g ryže na rizoto (guľatozrnnej)
- 0,5 ks hokkaido tekvice, nakrájaná na kocky zbavená semienok
- čerstvá šalvia - nemusí byť
- horúci vývar, zeleninový, stačí jedna kocka
- štipka soli
- štipka korenia
- 50g masla
- 70g strúhaného parmezánu
Postup:
- V hrnci so širokým dnom rozohrejeme olivový olej. Osmažíme si slaninu a nasekanú cibuľu a cesnak. Potom vsypeme ryžu a miešame, pokiaľ sa všetky zrnká obalia tukom. Podlejeme vínom a miešame, až kým sa tekutina neodparí.
- Do ryže vmiešame nakrájanú dyňu a nasekanú šalviu. Postupne podlievame horúcim vývarom, vždy 1–2 naberačky, a dalšiu pridáme až kým sa predchádzajúca várka nevstrebe do ryže. Rizoto stále miešame. S podlievaním pokračujeme až kým sa ryža neuvarí "al dente". Trvá to približne 15–20 minút. Behom varenia dochutíme soľou a korením.
- Rizoto odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a parmezán. Rizoto by malo ostať mierne tekuté.
TIP PRE BUDÚCICH ŠÉFKUCHÁROV SVOJEJ KUCHYNE OD PROFI KUCHÁROV :):
Rizoto servírujeme v nahriatých tanieroch a všetko hneď zjeme. Krémové rizoto sa neohrieva, pretože nikdy nedosiahne svoju krémovú konzistenciu. Ale ak sa vám aj napriek tomu, že ste jedáci a chutilo vám čo ste si navarili, niečo zvýši, vmiešajte do neho surové vajco a štipku krupice. Zo zmesi vytvorte placky a opečte.
Dobrú chuť.
Recepty, ktoré chutia
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, nedeľným obedom alebo niečim špeciálnym či zdravým, tu nájdete možno tu správnu inšpiráciu.
Vyberáme nie len chutné recepty ale snažíme sa aj tradičné nahradiť niečim novým a zdravším.
Prajeme chutný zážitok.