Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Lahodný dezert s chuťou maku, orechov a ovocia.

Ikonka

45 minút

Suroviny:

Ingrediencie (na formu 24x24 cm alebo okrúhlu 26 cm):

Cesto:

  • 4 vajcia

  • 150 g trstinového cukru

  • 100 ml oleja

  • 150 g mletého maku

  • 100 g mletých vlašských orechov

  • 1 prášok do pečiva

  • 2 PL polohrubej múky (alebo bezlepkovej múky)

  • štipka škorice

Slivkové pyré:

  • 300 g odkôstkovaných sliviek (môžu byť aj mrazené)

  • 2 PL trstinového cukru

  • štipka škorice

  • 1 PL citrónovej šťavy

Krém:

  • 250 g mascarpone

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL medu alebo práškového cukru

  • vanilka (voliteľne)


Postup

  1. Slivkové pyré:
    Slivky podus s cukrom, škoricou a citrónom cca 10 minút, potom rozmixuj na pyré a nechaj vychladnúť.

  2. Cesto:
    Vajcia vyšľahaj s cukrom do peny. Prilej olej a jemne vmiešaj mak, orechy, múku, prášok do pečiva a škoricu.
    Cesto vylej do formy a peč na 170 °C asi 30–35 minút.

  3. Krém:
    Vyšľahaj smotanu do polotuha, pridaj mascarpone a med (alebo cukor), došľahaj do hladkého krému.

  4. Zostavenie:
    Na vychladnutý korpus natri slivkové pyré, potom krém. Ozdob orechmi, makom alebo plátkami sliviek.