Dusené držky na paprike

Dusené držky na paprike

Tradičné jedlo s výraznou chuťou pre milovníkov klasiky.

Ikonka

60 minút

Suroviny:

  •  500 g hovädzích držiek (predvarených a nakrájaných na pásiky)
  •  1 veľká cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  •  3 strúčiky cesnaku
  •  2 PL bravčovej masti alebo oleja
  •  1 ČL mletej červenej papriky
  •  1 ČL rasce
  •  1 ČL majoránu
  •  1 bobkový list
  •  1 paradajka alebo 2 PL pretlaku
  •  200 ml hovädzieho vývaru
  •  Soľ, čierne korenie podľa chuti
  •  Chilli (voliteľné pre milovníkov pikantných jedál)
  •  1 PL hladkej múky na zahustenie
  •  Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup

1. Príprava držiek:

  • Ak používaš čerstvé držky, poriadne ich umy, vlož do hrnca s vodou a niekoľkokrát predvar (vždy v novej vode), aby stratili silný pach. Ak máš predvarené držky, môžeš tento krok preskočiť. Nakrájaj ich na tenké pásiky.

2. Základ jedla:

  • V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrej masť, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľu a restuj ju dozlata.

3. Dochutenie:

  • Pridaj rascu a bobkový list, premiešaj a nechaj chvíľu rozvoňať.
  • Pridaj nasekaný cesnak a červenú papriku, krátko opraž a hneď pridaj paradajku (alebo pretlak), aby sa paprika nepripálila.

4. Dusenie:

  • Pridaj nakrájané držky, osoľ, okoreň a zalej vývarom. Prikry a nechaj dusiť na miernom ohni približne 45 – 60 minút, aby boli držky úplne mäkké.

5. Zahustenie:

  • V malej miske rozmiešaj 1 PL hladkej múky s trochou vody a vlej do hrnca. Nechaj prevariť ešte 5 – 10 minút, aby omáčka zhustla.

6. Podávanie:

  • Na záver pridaj majorán a čerstvú petržlenovú vňať. Podávaj s varenými zemiakmi, chlebom alebo knedľou.

TIP: Ak chceš ešte výraznejšiu chuť, môžeš pridať trochu údenej papriky alebo kvapku octu na zvýraznenie chuti.

Dobrú chuť!