Vylepšená vianočka

Vylepšená vianočka

Veľkonočná vianočka trochu inak.

Suroviny:

Na cesto:

  • ½ kocky (20g) čerstvé droždie
  • 100ml vlažné mlieko
  • 1PL (cca 15g) trstinový cukor
  • 1PL (cca 15g) hladká múka
  • 300g hladká pšeničná múka
  • 250g hladká špaldová múka
  • 150ml mlieko
  • 40g trstinový cukor
  • 20g vanilínový cukor
  • 2 žĺtky
  • 100g maslo
  • ½čl soľ

Plnky


Maková:

  • 100g mletý mak
  • 4PL teplé mlieko
  • ½ bal. Vanilínový cukor
  • 10g sladidlo (med), prípadne doslaďte podľa chuti
  • 15g lekvár


Orechová:

  • 120g mleté vlašské orechy
  • 3PL teplé mlieko
  • ½ bal. Vanilínový cukor
  • 10g sladidlo (med), prípadne doslaďte podľa chuti


Tvarohová:

  • 250g hrudkový tvaroh
  • 1 vajce
  • 1PL zlatý klas
  • 1PL citrónová šťava
  • Štipka sušenej citrónovej kôry
  • 25g sladidlo, prípadne viac podľa chuti

Postup

  1. Príprava kvásku: Do teplého mlieka zamiešame cukor a múku a nadrobíme kvások. Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút vzísť.
    Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto (maslo izbovej teploty alebo rozpustené v mikrovlnke) a pridáme aj kvások. Miesime v robote, pokiaľ nám nevznikne cesto, ktoré sa pekne odliepa od stien misy. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
  2. Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných ingrediencií.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Vyvaľkáme, naplníme plnkou po celej ploche a zrolujeme. Keď máme pripravené všetky tri časti, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút.

Za inšpiráciu ďakujeme Nikolete . Dobrú chuť.