Suroviny:
Na cesto:
- ½ kocky (20g) čerstvé droždie
- 100ml vlažné mlieko
- 1PL (cca 15g) trstinový cukor
- 1PL (cca 15g) hladká múka
- 300g hladká pšeničná múka
- 250g hladká špaldová múka
- 150ml mlieko
- 40g trstinový cukor
- 20g vanilínový cukor
- 2 žĺtky
- 100g maslo
- ½čl soľ
Plnky
Maková:
- 100g mletý mak
- 4PL teplé mlieko
- ½ bal. Vanilínový cukor
- 10g sladidlo (med), prípadne doslaďte podľa chuti
- 15g lekvár
Orechová:
- 120g mleté vlašské orechy
- 3PL teplé mlieko
- ½ bal. Vanilínový cukor
- 10g sladidlo (med), prípadne doslaďte podľa chuti
Tvarohová:
- 250g hrudkový tvaroh
- 1 vajce
- 1PL zlatý klas
- 1PL citrónová šťava
- Štipka sušenej citrónovej kôry
- 25g sladidlo, prípadne viac podľa chuti
Postup
- Príprava kvásku: Do teplého mlieka zamiešame cukor a múku a nadrobíme kvások. Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút vzísť.
Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto (maslo izbovej teploty alebo rozpustené v mikrovlnke) a pridáme aj kvások. Miesime v robote, pokiaľ nám nevznikne cesto, ktoré sa pekne odliepa od stien misy. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu. - Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných ingrediencií.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Vyvaľkáme, naplníme plnkou po celej ploche a zrolujeme. Keď máme pripravené všetky tri časti, zapletieme ich ako vrkoč. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút.
Za inšpiráciu ďakujeme Nikolete . Dobrú chuť.
Ďalšie recepty
Zdravé a chutné recepty, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.
