Veľkonočný škoricový trhaný chlebík

Veľkonočný škoricový trhaný chlebík

Pripravte si nadýchaný a voňavý škoricový chlebík, ktorý bude hviezdou vášho veľkonočného stola. Stačí si iba kúsok odtrhnúť.

Ikonka

45 minút

Suroviny:

Na cesto:

  • 220 ml CBA mlieka plnotučného 3,6 %
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500 g CBA Naša starká pšeničnej múky hladkej špeciál
  • pol lyžičky soli
  • 100 g CBA tradičného masla
  • 1 vajce

Na potretie:

  • 100 g CBA tradičného masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 balíčky CBA škoricového cukru
  • 100 g CBA zmes orechov

Postup

  1. Mlieko jemne zohrejte, len tak aby bolo vlažne. Pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a zakryte. Nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy vsypte múku, zvyšný cukor, soľ, prilejte aktivované droždie a začnite cesto miesiť. Keď sa začne zmes spájať do cesta, vlejte roztopené, ale nie horúce maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto, ktoré vložte do múkou vysypanej misy, prikryte ho a na teplom mieste ho nechajte aspoň hodinu kysnúť.
  4. Kým cesto kysne pripravte si zmes na potretie. Maslo nechajte rozpustiť, pridajte k nemu cukor, škoricu a premiešajte. Nechajte vychladnúť
  5. Vykysnuté cesto preložte na dosku a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne pol centimetra. Po celej ploche cesto dobre potrite škoricovým maslom a posypte nasekanými orechmi. Cesto ostrým nožom alebo radielkom pokrájajte na dlhé pásy, ktoré by mali byť široké ako vaša forma na chlebík.
  6. Pásy cesta poukladajte na seba a pokrájajte približne rovnaké štvorce, ktoré poukladajte do chlebíkovej formy nastojato. Formu predtým vyložte papierom na pečenie.
  7. Povrch posypte zvyšnými orechmi a nechajte ešte prikryté podkysnúť 30 minút. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 až 40 minút. V polovici pečenia skontrolujte povrch chlebíka a prípadne ho zakryte alobalom. Po upečení nechajte vychladnúť a môžete podávať.