Kváskový pita chlieb

Kváskový pita chlieb

Ideálna voľba na letné grilovačky.

Ikonka

10 minút

Suroviny:

Na rozkvas:

  • 100 g chlebovej pšeničnej múky
  • 100 g vlažnej vody
  • 1 PL kvásku (v tomto recepte bol použitý ražný)

Na cesto:

  • Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
  • 400 g chlebovej pšeničnej múky
  • cca 200 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

Postup

  1. Najprv si pripravíme rozkvas. Odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.
  2. Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom miesime cca 10 minút.
  3. Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.
  4. Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.
  5. Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovnakých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.
  6. Žemličky pritlačíme dlaňou a valčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).
  7. Otvoríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.
  8. Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
  9. Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.
  10. Dobrú chuť.
Zdroj: Sisters Bakery