Suroviny:
Na rozkvas:
- 100 g chlebovej pšeničnej múky
- 100 g vlažnej vody
- 1 PL kvásku (v tomto recepte bol použitý ražný)
Na cesto:
- Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
- 400 g chlebovej pšeničnej múky
- cca 200 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 PL olivového oleja
Postup
- Najprv si pripravíme rozkvas. Odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.
- Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom miesime cca 10 minút.
- Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.
- Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.
- Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovnakých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.
- Žemličky pritlačíme dlaňou a valčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).
- Otvoríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.
- Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
- Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.
- Dobrú chuť.
Ďalšie recepty
Zdravé a chutné recepty, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.
