Rizoto z hokkaido tekvice so slaninkou

Rizoto z hokkaido tekvice so slaninkou

Krémové hokkaido rizoto s výraznou chuťou slaninky a jesennou atmosférou.

Ikonka

60 minút

Suroviny:

  • 1 ks veľká šalotka alebo cibuľa, najemno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, najemno nasekaný
  • 150 g údenej slaniny, nakrájaná na malé štvorčeky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 dcl suché biele víno
  • 500 g ryže na rizoto (guľatozrnnej)
  • 0,5 ks hokkaido tekvice, nakrájaná na kocky zbavená semienok
  • čerstvá šalvia - nemusí byť
  • horúci vývar, zeleninový, stačí jedna kocka
  • štipka soli
  • štipka korenia
  • 50g masla
  • 70g strúhaného parmezánu

Postup

  1. V hrnci so širokým dnom rozohrejeme olivový olej. Osmažíme si slaninu a nasekanú cibuľu a cesnak. Potom vsypeme ryžu a miešame, pokiaľ sa všetky zrnká obalia tukom. Podlejeme vínom a miešame, až kým sa tekutina neodparí.
  2. Do ryže vmiešame nakrájanú dyňu a nasekanú šalviu. Postupne podlievame horúcim vývarom, vždy 1–2 naberačky, a ďalšiu pridáme až kým sa predchádzajúca várka nevstrebe do ryže. Rizoto stále miešame. S podlievaním pokračujeme až kým sa ryža neuvarí "al dente". Trvá to približne 15–20 minút. Behom varenia dochutíme soľou a korením.
  3. Rizoto odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a parmezán. Rizoto by malo ostať mierne tekuté. 

TIP PRE BUDÚCICH ŠÉFKUCHÁROV SVOJEJ KUCHYNE OD PROFI KUCHÁROV :)

Rizoto servírujeme v nahriatých tanieroch a všetko hneď zjeme. Krémové rizoto sa neohrieva, pretože nikdy nedosiahne svoju krémovú konzistenciu. Ale ak sa vám aj napriek tomu, že ste jedáci a chutilo vám čo ste si navarili, niečo zvýši, vmiešajte do neho surové vajíčko a štipku krupice. Zo zmesi vytvorte placky a opečte.

Dobrú chuť.