Suroviny:
- 1 ks veľká šalotka alebo cibuľa, najemno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, najemno nasekaný
- 150 g údenej slaniny, nakrájaná na malé štvorčeky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 dcl suché biele víno
- 500 g ryže na rizoto (guľatozrnnej)
- 0,5 ks hokkaido tekvice, nakrájaná na kocky zbavená semienok
- čerstvá šalvia - nemusí byť
- horúci vývar, zeleninový, stačí jedna kocka
- štipka soli
- štipka korenia
- 50g masla
- 70g strúhaného parmezánu
Postup
- V hrnci so širokým dnom rozohrejeme olivový olej. Osmažíme si slaninu a nasekanú cibuľu a cesnak. Potom vsypeme ryžu a miešame, pokiaľ sa všetky zrnká obalia tukom. Podlejeme vínom a miešame, až kým sa tekutina neodparí.
- Do ryže vmiešame nakrájanú dyňu a nasekanú šalviu. Postupne podlievame horúcim vývarom, vždy 1–2 naberačky, a ďalšiu pridáme až kým sa predchádzajúca várka nevstrebe do ryže. Rizoto stále miešame. S podlievaním pokračujeme až kým sa ryža neuvarí "al dente". Trvá to približne 15–20 minút. Behom varenia dochutíme soľou a korením.
- Rizoto odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a parmezán. Rizoto by malo ostať mierne tekuté.
TIP PRE BUDÚCICH ŠÉFKUCHÁROV SVOJEJ KUCHYNE OD PROFI KUCHÁROV :)
Rizoto servírujeme v nahriatých tanieroch a všetko hneď zjeme. Krémové rizoto sa neohrieva, pretože nikdy nedosiahne svoju krémovú konzistenciu. Ale ak sa vám aj napriek tomu, že ste jedáci a chutilo vám čo ste si navarili, niečo zvýši, vmiešajte do neho surové vajíčko a štipku krupice. Zo zmesi vytvorte placky a opečte.
Dobrú chuť.
Ďalšie recepty
Zdravé a chutné recepty, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.
