Karamelový cheescake

Karamelový cheescake

Hodvábne jemný cheesecake s bohatou vrstvou karamelu navrchu.

Ikonka

60 minút

Suroviny:

Korpus:

  • 200g maslových sušienok
  • 50g masla

Plnka:

  • 500g jemného tvarohu (alebo 250g jemného tvarohu + 250g mascarpone)
  • 100-120g práškového cukru (podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 1 kyslá pochúťková smotana (200ml)
  • 1,5 PL hladkej múky

Slaný karamel:

  • 150g kryštálového cukru
  • 65 g masla
  • 90 ml smotany na šľahanie
  • pol čajovej lyžičky soli

Postup

  1. Po pečení ho necháme ešte aspoň 15 minút vo vypnutej rúre, ktorú pootvoríme. Zabránime tak prasknutiu, ktorá by mohla nastať pri náhlej zmene teploty. Cheesecake vyberieme a necháme poriadne vychladnúť.
  2. Na slaný karamel potrebujeme malý hrniec najlepšie s hrubším dnom. Cukor si roztopíme na miernom ohni na karamel (do cukru hneď na začiatku môžete pridať trošku vody - postupne sa odparí a zároveň zabráni pripáleniu) pridáme maslo, šľahačkovú smotanu, soľ a poriadne miešame, aby sa nám zložky prepojili. Hotový slaný karamel necháme chladiť a vlažný ho nalievame na dobre vychladnutý cheesecake. 
  3. Hoc vás už táto pochúťka bude určite lákať, cheesecake odporúčam nechať v chladničke ešte aspoň 3 hodiny - jednak sa lepšie prepoja chute a jednak karamel krásne stuhne a nebude sa roztekať.
  4. Zdobenie už nechávam na vás ;-)

Staňte sa aj vy tvorcom našich receptov. Tento recept je od Lenky. Viac skvelých receptov nájdete na jej Instagrame/lenkatomasko