Suroviny:
Cesto:
- 3 PL med
- 2 PL mlieko
- 1 KL sóda jedlá
- 2 ks vajce
- 120g cukor mletý (práškový)
- 50g maslo
- 500g múka hladká
Plnka:
- 400ml mlieko
- 4 PL múka polohrubá
- 150g cukor
- 200g maslo
Ostatné:
- 250g lekvár slivkový
- 100g čokoláda
- 30g tuk 100%
Postup
Cesto:
- Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a pomaly na najslabšom plameni ohrievame. Miešame metličkou asi 5 minút, aby sa hmota pekne spojila. Nevaríme!
- Do misky dáme múku a nalejeme na ňu teplú zmes. Najprv vareškou zamiešame a potom rukou spracujeme lesklé nelepivé teplé cesto. Ide to rýchlo a ľahko. Cesto rozdelíme na 4 časti.
- Pripravíme si 4 papiere na pečenie. Na každom si pravítkom nakreslíme obdĺžnik 22 x 32 cm. Ešte teplé cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na vaľkanie je dobré použíť silikónový valček, na ktorý sa cesto nelepí.
- Ak prečnievajú kúsky cesta, silikónovým nožíkom ich odkrojíme a dáme tam, kde cesto chýba, alebo je tenké a znovu prevaľkáme. Nie je to ťažké a minieme presne všetko cesto.
- Než vyvaľkáme prvý plát, ostatné tri udržujeme teplé. Zakryjeme ich nahriatou miskou. Pripravené pláty cesta na papieroch položíme na opačnú stranu plechu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 7 minút.
- Upečené pláty necháme vychladnúť. Pri pečení pláty krásne stmavnú.
Plnka:
- Plnku pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame cukor a múku. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Necháme vychladnúť.
- Potom vyšľaháme maslo a postupne doň prišľaháme múčnu kašu.
- Plnku rozdelíme na dve časti. Na spodný plát dáme bielu plnku, priložíme druhý plát. Ten potrieme lekvárom, dáme naň tretí plát. Na ten dáme druhú časť bielej plnky a na vrch položíme holý plát.
- Takto pripravené medové rezy zaťažíme (najlepšie hrubou veľkou knihou zabalenou do čistého sáčku) a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Potom vrchný plát polejeme čokoládovou polevou a medové rezy vrátime nazad do chladničky.
- Krájame až na druhý deň, ale najlepšie sú tretí deň, keď už je len pár kúskov :-)
Autorom tohto úžasného receptu z dielne poctivej domácej kuchyne je: Emília/Bonvivani.
Viac skvelých receptov od nej nájdete na jej Instagrame tu, alebo na webe tu.
Ďalšie recepty
Zdravé a chutné recepty, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.
