Suroviny:
Potrebujeme:
2 PL oleja alebo masla
2 veľké cibule
3 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
2 zemiaky
1 červená paprika
150 g červenej šošovice
2 PL paradajkového pretlaku
1 ČL sladkej papriky
1/2 ČL údenej papriky
1/2 ČL mletej rasce
1 ČL majoránky
1 bobkový list
Soľ, čierne korenie podľa chuti
1,2 l vody alebo zeleninového vývaru
čerstvá petržlenová vňať na záver
voliteľne: trochu čili alebo drvenej papriky na pikantnosť
Postup
V kotlíku rozohrejte olej, osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Pridajte pretlačený cesnak, sladkú a údenú papriku, rascu – krátko orestujte (30 sekúnd).
Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
Vhoďte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky a papriku. Restujte 2–3 minúty.
Zalejte vývarom alebo vodou, pridajte bobkový list, dochuťe soľou a korením. Varte cca 10 minút.
Pridajte prepláchnutú červenú šošovicu. Varte ďalších 15 minút, kým sa šošovica rozvarí a zahustí guláš.
Na konci pridajte majoránku a prípadne dochuťte podľa potreby.
Posypte čerstvou vňaťou.
Tipy:
Môžete pridať aj nakrájané hríby alebo údené tofu pre viac umami.
Výborne sa hodí kváskový chlieb alebo tmavý rožok.
Ďalšie recepty
Zdravé a chutné recepty, ktoré si pripravíte rýchlo a jednoducho.
