Kotlíkový guláš s červenou šošovicou (vegetariánsky, sýty)

Kotlíkový guláš s červenou šošovicou (vegetariánsky, sýty)

Moderná a ľahšia alternatíva k tradičnému mäsovému gulášu, výborná pre vegetariánov alebo ako zmena na letné varenie vonku.

Ikonka

45 minút

Ikonka

6 porcií

Suroviny:

Potrebujeme:

  • 2 PL oleja alebo masla

  • 2 veľké cibule

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 mrkvy

  • 2 zemiaky

  • 1 červená paprika

  • 150 g červenej šošovice

  • 2 PL paradajkového pretlaku

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1/2 ČL údenej papriky

  • 1/2 ČL mletej rasce

  • 1 ČL majoránky

  • 1 bobkový list

  • Soľ, čierne korenie podľa chuti

  • 1,2 l vody alebo zeleninového vývaru

  • čerstvá petržlenová vňať na záver

  • voliteľne: trochu čili alebo drvenej papriky na pikantnosť

Postup

  1. V kotlíku rozohrejte olej, osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.

  2. Pridajte pretlačený cesnak, sladkú a údenú papriku, rascu – krátko orestujte (30 sekúnd).

  3. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.

  4. Vhoďte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky a papriku. Restujte 2–3 minúty.

  5. Zalejte vývarom alebo vodou, pridajte bobkový list, dochuťe soľou a korením. Varte cca 10 minút.

  6. Pridajte prepláchnutú červenú šošovicu. Varte ďalších 15 minút, kým sa šošovica rozvarí a zahustí guláš.

  7. Na konci pridajte majoránku a prípadne dochuťte podľa potreby.

  8. Posypte čerstvou vňaťou.


Tipy:

  • Môžete pridať aj nakrájané hríby alebo údené tofu pre viac umami.

  • Výborne sa hodí kváskový chlieb alebo tmavý rožok.